Правоприлагащите органи си имат любимци. Многократно сме били свидетели на двойния стандарт

...
Правоприлагащите органи си имат любимци. Многократно сме били свидетели на двойния стандарт
Коментари Харесай

Сараите им очи вадят, но са невидими за прокуратурата

Правоприлагащите органи си имат любимци. Многократно сме били свидетели на двойния стандарт в работата на прокуратурата да удря свирепо едни и да гали с перо други предприемачи и политици, които държат властта или към момента са от " положителната " ѝ страна. Кои са привилегированите личи от т.нар. сараи - луксозните имения, които станаха нарицателно за корупция и необяснимо замогване. За тях държавното обвиняване

е с необятно затворени очи

Летният скандал в парк " Росенец ", когато чиновници на НСО грубо спряха съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов на публичния плаж пред двореца на Ахмед Доган, показа колко безпардонно се употребяват лостовете на страната в частен интерес. Беше отказано  да се разследват действията на охранителите, макар че единият от тях захвърли жестоко българското знаме, а поругаването на флага е закононарушение. Едва след избухналите митинги против основния прокурор Иван Гешев подчинената му конструкция се видя принудена да прогледне за законността на летните сараи, които са построени в парка още през 2015 година

Оказа се, че органите, които са виновни за противозаконното строителство, не са изпълнявали служебните си отговорности, щом цели 5 години първокласното имение на водача на Движение за права и свободи е било недосегаемо. Административната прокуратура откри куп нарушавания в главната постройка  и по-малките постройки около нея - 7 са без строителни бумаги и разрешителни за градеж, а основната част няма акт 16. Към момента са издадени заповеди за събарянето на три здания, само че са обжалвани в съда. Държавното обвиняване обаче не демонстрира с нищо, че към момента работи по случая, в който има солидни данни за евентуални престъпления.

Кеят пред имението да вземем за пример е повишен с цели 200 м от 2016 до 2019 година, без да има нито един строителен документ и уверение за употреба, както изисква законът. Собственикът обаче твърди с нотариален акт, че пристрояването на яхтеното пристанище се е случило още през 80-те години на предишния век. Това може да съставлява имитация на документ, защото сателитни фотоси и кадастралните скици ясно демонстрират, че е  ново строителство. Въпреки че Върховната касационна прокуратура образува инспекция преди повече от половин година, към момента няма безусловно никакъв резултат. За други нарушавания на Наказателен кодекс пък е напряко сляпа.

Разследващите въобще даже не обърнаха внимание на брегоукрепването непосредствено до сарая. Общинският консултант от Демократична България в Бургас Димитър Найденов към този момент 4 месеца чака отговор от Регионалната ревизия по околна среда в региона дали това оборудване е минало през оценка за влияние върху околната среда. Заради мълчанието на Регионална инспекция за опазване на околната среда той алармира и районната прокуратура в града. " Напомням, че който незаконно унищожи или повреди предпазена територия или местообитание - предмет на запазване в предпазена зона, се санкционира с отнемане от независимост до три години или пробация, както и с санкция от две хиляди до 10 хиляди лв. ", написа Найденов. 

Недосегаемите покои

обаче никнат като гъби и все с протекцията на Движение за права и свободи. Бившият съдружник на Доган в най-първата му фирма Румен Гайтански-Вълка също се прочу неотдавна с грандоманския градеж на брега на бент. " Искър " в едноименното ловно стопанство. Тонове бетон бяха излети в парка, преди държавните институции въобще да схванат, че се строи. Скандалът гръмна едвам след сигнал на столичния общински консултант от Демократична България Владислав Панев, който разгласява фотоси на бъдещия нов сарай. Сякаш единствено за пиар прокуратурата разпореди инспекция на ДНСК и общината, която откри нелегално строителство. Топката в този момент е в съда, където собственикът на постройката Гайтански апелира заповедта за събарянето с претекста, че става дума за ремонт на остаряла колиба.

Още по-озадачаващо е, че по делото горското предприятие под шапката на министър Десислава Танева заема страната на предприемача, като твърди, че фактически на мястото на строящото се имение е имало постройка с повърхност 1341 кв. м, която била в доста неприятно положение. Тук още веднъж виждаме същите трикове като с кея на Доган, който сякаш все бил там. Те обаче лесно се опровергават със сателитни фотоси, на които проличава, че в действителност е имало сграда, само че тя е надалеч по-малка. 

Пред " Сега " архитекти разясниха, че изключението да не се изискват строителни бумаги при ремонт на съществуващи здания важи единствено при положение, че не е наранена структурата. Личи си обаче, че на мястото са изливани доста нови бетонни плочи.  " В този случай би трябвало да се потвърждава кое е ново и кое е остаряло. Обикновено такива проблеми се точат с години в съда ", разясняват архитектите. Следва обаче въпросът дали и в този случай не става дума за документно закононарушение. Прокуратурата досега пасува по тази линия на следствието, която може да докара до обвинявания.

Държавата е безкомпромисна само

когато би трябвало да удари изборно. След като благоволението на властта към Васил Божков спря, прокуратурата се втурна да ревизира вилата на хазартния предприемач на Витоша и строителните планове на неговата компания " Нове Хоумс ". Набързо бяха открити десетки нарушавания във вилата, която е бивша резиденция на Тодор Живков,  и към този момент 7 спомагателни постройки към имението чакат да бъдат съборени. ДНСК пък спря градежа на затворения комплекс " Нове хоумс "  в столичния квартал " Красно село ", както и на I Tower - различен свързван с предприемача план.

Дружеството строител твърди, че всичко, което се прави, е било утвърдено на фаза капиталов план и доказано от самата ДНСК на инспекции през 2018 и 2019 г. От компанията стачкуват и за какво строителният надзор стопира градежа, преди компанията да се възползва от законовото си право да направи възражения в отговор на констативния акт. " Това накърнява ползите както на вложителя, по този начин и на бъдещите семейства и поданици в компелкса ", акцентират оттова. Така и не излиза наяве по какъв начин сякаш откритите нарушавания са оставали незабелязни от държвните органи толкоз години досега, в който Божков към този момент е обвинен. По всичко проличава, че тези въпроси са неразрешени за прокуратурата.

Стъпват на пръсти

И ДНСК, и РИОС, и прокурорите внимават да не нарушат спокойствието на стопаните в сараите, именията, дворците или къщата в Барселона. Най-много да се събори някоя колиба, само че не може и дума да става за наказателна отговорност. Евентуални закононарушения въобще не се търсят, а други нарушавания на закона се прикриват с години. Скандалът с " Алепу Вилидж " до Созопол, при който хотелски комплекс се превърна в подпорна стена, за да не бъде съборен, също не докара до обвинявания. Бетонът на този плаж ще стърчи като монумент на държавната отпадналост против хората с властови позиции. Или ще бъде " чудна къща за птички ", както се изрази премиерът Борисов. 

Очевидно противозаконното строителство е с пандемични размери и е добре охранявано. Пряк участник в това е самата прокуратура, която е абдикирала от задължението да пази правовия ред. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР